Zawiadomienie o wyborze oferty: przygotowanie i dostawa obiadów do szkół...

Termin ważności strony 2014-08-26
Przygotowanie i dostawa obiadów do Szkół Podstawowych w: Choroszczy, Kruszewie, Złotorii, Szkoła Filialna w Rogowie i Zespołu Szkół w Choroszczy

Adres strony internetowej, na której Zamawiający udostępnia Specyfikację Istotnych Warunków Zamówienia:

www.choroszcz.pl


Choroszcz: Przygotowanie i dostawa obiadów do Szkół Podstawowych w: Choroszczy, Kruszewie, Złotorii, Szkoła Filialna w Rogowie i Zespołu Szkół w Choroszczy
Numer ogłoszenia: 271406 - 2014; data zamieszczenia: 14.08.2014
OGŁOSZENIE O ZAMÓWIENIU - usługi

Zamieszczanie ogłoszenia:obowiązkowe.

Ogłoszenie dotyczy:zamówienia publicznego.

SEKCJA I: ZAMAWIAJĄCY

I. 1) NAZWA I ADRES:Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Choroszczy , ul. Dominikańska 2, 16-070 Choroszcz, woj. podlaskie, tel. 0-85 7132226, faks 0-85 7191839.

  • Adres strony internetowej zamawiającego:www.choroszcz.pl

I. 2) RODZAJ ZAMAWIAJĄCEGO:Administracja samorządowa.

SEKCJA II: PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

II.1) OKREŚLENIE PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

II.1.1) Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:Przygotowanie i dostawa obiadów do Szkół Podstawowych w: Choroszczy, Kruszewie, Złotorii, Szkoła Filialna w Rogowie i Zespołu Szkół w Choroszczy.

II.1.2) Rodzaj zamówienia:usługi.

II.1.4) Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:W związku z realizacją w Gminie Choroszcz zadania z zakresu pomocy społecznej - dożywianie dzieci, w ramach realizacji wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania Pomoc państwa w zakresie dożywiania, którego integralną częścią jest objęcie pomocą w formie posiłku dzieci i młodzieży uczęszczających do szkół, które wymagają pomocy w tejże formie, Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej Choroszczy, który jest koordynatorem programu na szczeblu podejmuje współpracę z placówkami oświatowymi oraz Wykonawcą uzgadniając jej zasady. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa gorących obiadów dla dzieci w szkołach na terenie Gminy Choroszcz. Liczba dzieci objęta dożywianiem dofinansowanym przez Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej wynosi ok.160 osób. Szacowana liczba dni szkolnych w roku szkolnym 2014 2015 - 189 dni. Dzienna ilość posiłków dla poszczególnych szkół wynosi: 1. Szkoła Podstawowa w Choroszczy - 50 2. Zespół Szkół w Choroszczy ( Gimnazjum i LO) - 60 3.Szkoła Podstawowa w Kruszewie - 25 4. Szkoła Podstawowa w Złotorii - 20 5.Szkoła Filialna w Rogowie -5 - Liczba dożywianych dzieci w trakcie realizacji zamówienia może ulec zmianie do 20%. -Możliwe jest ponadto objęcie dożywianiem dzieci w szkołach na terenie Gminy Choroszcz, których rodzice wyrażą chęć odpłatnego korzystania z obiadów, tzn. sami pokryją koszty. -Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia lub zwiększenia wielkości zamówienia posiłków, w zależności od bieżących potrzeb zamawiającego. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za zmniejszenie ilości posiłków. W ramach dożywiania należy przygotować i dostarczyć obiad: pięć razy w tygodniu (poniedziałek, wtorek, środy, czwartek i piątek) zupa i drugie danie będące posiłkiem mięsnym lub rybnym z surówką lub gotowanymi jarzynami oraz kompotem lub sokiem owocowym. Do mięsa mogą być podawane zamiennie ziemniaki, kasza, ryż, makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety, gołąbki - jednakże Zamawiający zastrzega, że danie to winno być maksimum 3x (trzy razy) w miesiącu. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki o kaloryczności nie mniejszej niż 550 kcal i gramaturze nie mniejszej niż: ziemniaki, kasza, ryż lub makaron - 200 g, mięso lub ryba - 80 g, surówka lub jarzyny - 100 g, pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne - 200 g, zupa- 250 ml, kompot, sok - 200 ml Dożywianie ma być realizowane w dni objęte nauką szkolną od poniedziałku do piątku w czasie trwania roku szkolnego z uwzględnieniem przerw w nauce (ferie zimowe oraz przerwy świąteczne itp.), od dnia 08 września 2014 roku do końca roku szkolnego w dniu 26 czerwca 2015 roku. -Sposób i warunki korzystania z pomieszczeń szkoły i ich wyposażenia Wykonawca ustala we własnym zakresie z Dyrektorami poszczególnych szkół. Miejsce i godziny wydania posiłków wykonawca uzgodni bezpośrednio z Dyrektorami poszczególnych szkół. Posiłki muszą być sporządzane i wydane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Do przygotowania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli. Posiłki wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. O czystość termosów i pomieszczeń, w których będą wydawane posiłki zadba Wykonawca. Posiłki powinny być dostarczone na 30 minut przed ich wydaniem uczniom. - Zamawiający dopuszcza możliwość wydawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku. Naczynia jednorazowego użytku winny spełniać wymagania ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia - Dział III ustawy ( tj. Dz. U. z 2010r. Nr 136 poz. 914 z późn. zm.). - Po spożyciu posiłków, wykonawca usunie z terenu szkoły zużyte naczynia jednorazowego użytku oraz wszelkie odpady żywnościowe. - Wykonawca dostarczał będzie wcześniej do zatwierdzenia Dyrektorowi Szkoły w pierwszy dzień tygodnia, tygodniowy jadłospis z podaniem składników wagowych (gramatury) potraw - do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest bezwzględnie przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Dyrekcja danej szkoły będzie informować Wykonawcę z wyprzedzeniem, co najmniej jednego dnia roboczego o nieobecności uczniów chorych lub nieobecnych z innej przyczyny. Wykonawca będzie zobowiązany przyjąć taką informacjęi w następnych dniach dostosować ilość dostarczanych posiłków do faktycznie obecnych w danych dniach uczniów spożywających posiłki. - Wykonawca będzie otrzymywał wynagrodzenie za faktycznie pobrane posiłki, na podstawie ewidencji pobranych posiłków sporządzonej przez Dyrektora szkoły. - Wykonawca jest zobowiązany przestrzegać zasad sanitarno- higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków oraz ich przewozu. - Wszelkie koszty związane z realizacją przedmiotu zamówienia obciążają Wykonawcę. - Wykonawca przed podpisaniem umowy przedłoży Zamawiającemu wniosek o zatwierdzeniu zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydany przez właściwy Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny. - Oferta powinna zawierać cenę brutto 1 obiadu..

II.1.6) Wspólny Słownik Zamówień (CPV):55.52.40.00-9.

II.1.7) Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej:nie.

II.1.8) Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej:nie.

II.2) CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:Rozpoczęcie: 08.09.2014.

SEKCJA III: INFORMACJE O CHARAKTERZE PRAWNYM, EKONOMICZNYM, FINANSOWYM I TECHNICZNYM

III.1) WADIUM

Informacja na temat wadium:Zamawiający nie wymaga wadium

III.2) ZALICZKI

III.3) WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

  • III. 3.1) Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje zapisu spełnienie tego warunku
  • III.3.2) Wiedza i doświadczenie

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Wykonawca winien udokumentować posiadanie wiedzy i doświadczenia zawodowego w zakresie dostaw odpowiadających swoim rodzajem dostawie stanowiącej przedmiot zamówienia. Wykonawca przedstawi dokumenty świadczące o tym, że w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonuje, co najmniej dostawę polegającą na dożywianiu dzieci lub/i młodzieży w szkołach/przedszkolach i trwająca, co najmniej jeden rok szkolny o charakterze podobnym do wymienionego zamówienia o wartości nie mniejszej niż 90.000 zł. oraz załączeniem dowodów czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie. Wykaz należy sporządzić według wzoru - zał. nr 4
  • III.3.3) Potencjał techniczny

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • - oświadczenie, że posiada odpowiedni środek transportu do przewozu posiłków spełniający wymagania Państwowej Inspekcji Sanitarnej
  • III.3.4) Osoby zdolne do wykonania zamówienia

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje zapisu spełnienie tego warunku
  • III.3.5) Sytuacja ekonomiczna i finansowa

Opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku

    • Zamawiający nie precyzuje zapisu spełnienie tego warunku

III.4) INFORMACJA O OŚWIADCZENIACH LUB DOKUMENTACH, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIANIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU ORAZ NIEPODLEGANIA WYKLUCZENIU NA PODSTAWIE ART. 24 UST. 1 USTAWY

III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć:

  • wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, głównych dostaw lub usług, w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i podmiotów, na rzecz których dostawy lub usługi zostały wykonane, oraz załączeniem dowodów, czy zostały wykonane lub są wykonywane należycie;

III.4.2) W zakresie potwierdzenia niepodlegania wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy, należy przedłożyć:

  • oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia;
  • aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;
  • aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające, że wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;

SEKCJA IV: PROCEDURA

IV.1) TRYB UDZIELENIA ZAMÓWIENIA

IV.1.1) Tryb udzielenia zamówienia:przetarg nieograniczony.

IV.2) KRYTERIA OCENY OFERT

IV.2.1) Kryteria oceny ofert: najniższa cena.

IV.4) INFORMACJE ADMINISTRACYJNE

IV.4.1) Adres strony internetowej, na której jest dostępna specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.choroszcz.pl
Specyfikację istotnych warunków zamówienia można uzyskać pod adresem: Gmina Choroszcz, Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Choroszczy, 16-070 Choroszcz, ul. Dominikańska 2, tel. (085) 713 22 26) fax. (085 713 22 40).

IV.4.4) Termin składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu lub ofert:26.08.2014 godzina 10:00, miejsce: Gmina Choroszcz, Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Choroszczy, 16-070 Choroszcz, ul. Dominikańska 2.

IV.4.5) Termin związania ofertą:okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert).

IV.4.17) Czy przewiduje się unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia, w przypadku nieprzyznania środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz niepodlegających zwrotowi środków z pomocy udzielonej przez państwa członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA), które miały być przeznaczone na sfinansowanie całości lub części zamówienia: nie

Metryka strony

Udostępniający: Urząd Miejski w Choroszczy

Wytwarzający/odpowiadający: Stanisława Jolanta Andruszkiewicz

Wprowadzający: Stanisława Jolanta Andruszkiewicz

Data modyfikacji: 2014-08-14

Opublikował: Ewa Łukaszewicz

Data publikacji: 2014-08-14